Καλωσόρισμα της Προέδρου του Ομίλου Πράσινης Οικολογικής Βιβλιοθήκης «Τάσος Μητσόπουλος» στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ημερομηνία

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 14/03/2024 η εκπαιδευτική ημερίδα «Ψηλάφησε το Μέλλον σου, άκου τις Επιλογές σου».

Η Πρόεδρος του Ομίλου καλωσόρισε την ομάδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με την παρακάτω ομιλία.

«Ο Ρόλος των σχολικών βιβλιοθηκών σε μια αναπτυγμένη κοινωνία δεν περιορίζεται στη διεκπεραίωση των καθημερινών βασικών λειτουργιών της ανάπτυξης συλλογής, καταλογογράφησης και δανεισμού αλλά επεκτείνεται σε θέματα πληροφοριακής παιδείας. Ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης όπου όλοι μας βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με πληροφορίες μέσω των ηλεκτρονικών συσκευών με πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών στο διαδίκτυο, κάτι που αποτελεί πρόκληση για τις σχολικές βιβλιοθήκες αλλά και τα ίδια τα σχολεία όσον αφορά τον εκπαιδευτικό τους ρόλο. Οι σχολικοί βιβλιοθηκονόμοι σε αναπτυγμένες χώρες έχουν πλέον αναλάβει τον ρόλο του «teacher librarian», δηλαδή εκπαιδεύουν τους μαθητές και τους βοηθούν να αναπτύξουν τις βασικές δεξιότητες της πληροφοριακής παιδείας, ενώ, παράλληλα, συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς στην προετοιμασία των μαθημάτων τους, αφού γνωρίζουν πολύ καλά πώς να εντοπίσουν, να αξιολογήσουν και να αξιοποιήσουν σωστά την πληροφορία.

Ως εκ τούτου, μέσα από την πληροφοριακή παιδεία οι μαθητές αποκτούν ένα σύνολο δεξιοτήτων που θα αποτελέσει χρήσιμο εφόδιο για όλα τα στάδια της ζωής τους. Διότι, οι δεξιότητες αυτές μας βοηθούν να  αναγνωρίσουμε την ανάγκη για πληροφόρηση, να αναζητήσουμε τις πληροφορίες με σωστό τρόπο ώστε να τις εντοπίζουμε εύκολα, να αξιολογούμε τις πληροφορίες που έχουμε μπροστά μας και να τις χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά τις αναγκαίες πληροφορίες αποφεύγοντας τη λογοκλοπή και τα fake news.

Επομένως, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι νιώθουμε τυχεροί ως μαθητές που το Λύκειο Αραδίππου μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να ζήσουμε μια Δυναμική Σχολική Βιβλιοθήκη, όπως την είχαμε ονειρευτεί. Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε  την παρουσία του Διευθυντή μας σε κάθε εκδήλωση μας, σε κάθε προσπάθεια μας.

Μέσα από τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, την Πράσινη Οικολογική Βιβλιοθήκη «Τάσος Μητσόπουλος», διδαχθήκαμε ιδέες και πραγματοποιήσαμε δράσεις φέρνοντας πιο κοντά το βιβλίο στην ζωή μας. Στόχος της, η κρατική πολιτική του βιβλίου με ουσιαστική και συστηματική προσπάθεια να ανοίξει νέους διαλόγους με τους μαθητές και να δημιουργήσει ένα διαφορετικό πάντρεμα εικόνας, ήχου και εντύπου υλικού.

Επιλέξαμε τον Όμιλο βιβλιοθήκης, αφού πρώτα  ενημερωθήκαμε για τον προσδιορισμό και τον σχεδιασμό του ρόλου του βιβλίου και της βιβλιοθήκης στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στη ζωή μας. Δημιουργήσαμε καινοτόμες δράσεις, αναπτύξαμε συνεργασίες με άλλες βιβλιοθήκες και οργανισμούς. Κύριο μέλημα μας, να ενισχύσουμε την εικόνα της βιβλιοθήκης μας σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας και όχι μόνο. Με προγραμματισμένες επισκέψεις στην βιβλιοθήκη ανά τμήμα όλοι μας, είχαμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε τη Νέα βιβλιοθήκη μας με διαφορετική ματιά. Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα και οι διαπιστώσεις των συμμαθητών μας.

Πρώτα βιώσαμε Ενθουσιασμό και στη συνέχεια αναζητήσαμε στήριξη, αφού κάποιοι από εμάς δεν είχαν ξαναμπεί σε βιβλιοθήκη. Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τρόπου διαχείρισης και προβολής του βιβλίου με στόχο την αύξηση χρήσης της βιβλιοθήκης ήταν η βασική μέριμνα μας. Δημιουργήθηκε ένας χώρος ηρεμίας, συγκέντρωσης και βοήθειας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πολλά διαλείμματα δεν υπάρχουν πλέον θέσεις κενές. Το αναγνωστήριο γεμίζει από μαθητές και μαθήτριες που επιλέγουν την βιβλιοθήκη έστω και για 20 λεπτά.

Στη βιβλιοθήκη μας δόθηκε νέο όνομα και χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη Παγκύπρια Πράσινη Οικολογική Σχολική Βιβλιοθήκη ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε όλους μας. Μάθαμε για την πράσινη μετάβαση των βιβλιοθηκών, για την πράσινη οικονομία, για την Πράσινη στάση ζωής. Ανακύκλωση, κλιματική αλλαγή και όχι μόνο. Πολλά ακούμε για τη λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη, για μεγάλα projects που θα κάνουν τη ζωή μας πιο οικονομική και πιο άνετη σε όλους τους τομείς. Η ενεργειακή κρίση μας δίνει ένα μεγάλο μάθημα.

Καλά και ευπρόσδεκτα τα μεγάλα projects, μα τι γίνεται με την καθημερινότητά μας; Είναι «πράσινη» η νοοτροπία μας; Η «πράσινη» οικονομία έχει λύσεις εξοικονόμησης για όλους!  Η συνεργασία του προγράμματος Οικολογικά Σχολεία και του Erasmus+ KA210 με τίτλο 6CliPs (Six STEM projects for fight against climate change) ήταν ευεργετική για όλους, αφού αφορά στο πώς το σχολείο μας μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια να σταματήσει η κλιματική κρίση. Το να γίνεται συζήτηση για «πράσινη» ανάπτυξη, δεν έχει κανένα νόημα, αν αυτό δεν συνοδεύεται με μία «πράσινη» φιλοσοφία στην καθημερινότητα, από τα πιο μικρά στα πιο μεγάλα. Στο εξωτερικό το να ζει κάποιος «πράσινα» είναι στάση-νοοτροπία ζωής που αποφέρει κέρδη και στους πολίτες και στην εθνική οικονομία, μα και στο περιβάλλον. Στην Κύπρο έχουν γίνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια, μα χρειάζονται και άλλα. Μπορούμε να φτιάξουμε πολλές όμορφες ιστορίες «πράσινης» καθημερινότητας όλοι μαζί. Μπορούμε να φτιάξουμε πολλές όμορφες ιστορίες «πράσινης» καθημερινότητας όλοι μαζί. Το Λύκειο μας, η βιβλιοθήκη μας, οι καθηγητές και εμείς προσπαθούμε να είμαστε το καλύτερο παράδειγμα προσπάθειας και εφαρμογής. Σεμινάρια σε όλους τους μαθητές έγιναν από την βιβλιοθηκονόμο μας στα πιο πάνω θέματα, αλλά και  «κατάρτιση βιβλιογραφίας»  στις εργασίες μας, «έρευνα και πηγές» σε ξένες βάσεις δεδομένων, χρήση του προγράμματος KOHA, γνωριμία με τα Πανεπιστήμια Κύπρου και Εξωτερικού και πλέον η βιβλιοθήκη μας είναι χώρος δημιουργικότητας, έμπνευσης και πληροφόρησης.

 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης όλων των μαθητών μας όπως τους είχαμε υποσχεθεί, είναι και η σημερινή δράση. Αυτή τη φορά επιλέξαμε αντί να πάμε εμείς στη πληροφορία, όπως έγινε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, να φέρουμε την πληροφορία κοντά μας. Έπειτα από συνεννόηση, καλέσαμε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας να μας επισκεφθεί και να μας δώσει πληροφορίες για την εκπαίδευση μετά το Λύκειο. Η Διεύθυνση του Λυκείου μας, η Επιτροπή της Βιβλιοθήκης μας, οι καθηγητές και όλοι οι μαθητές και μαθήτριες καλωσορίζουμε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σας ευχαριστούμε που αποδεχθήκατε την πρόσκληση».

 

Περισσότερα
Άρθρα

Δράσεις

1ο Μαθητικό Συνέδριο Φιλοσοφίας Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος»

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Φιλοσοφίας Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» που έλαβε χώρα στον φιλόξενο χώρο της «Πράσινης Οικολογικής Βιβλιοθήκης» του σχολείου, που ήταν κύριος χορηγός της

Περισσότερα »
Δράσεις

Τελετή Αποφοίτησης 2023-2024

Σημαντική εκδήλωση για το Λύκειο μας η ώρα της αποφοίτησης. Ολοκληρώνει έναν κύκλο ζωής που διήρκεσε 3 χρόνια. Χρόνια γεμάτα δημιουργία, συντροφικότητα, ανεμελιά, χαρά. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας

Περισσότερα »
Δράσεις

“Η ΄Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά παίρνει σάρκα και οστά σε βιβλιοθήκες Καταφύγια”

«Φιλαναγνωσίας Διαδρομές σε βιβλιοθήκες Μαγικές» Πιλοτικό Πρόγραμμα του Υφυπουργείου Πολιτισμού Συνεργασία: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας, Πράσινη Οικολογική Βιβλιοθήκη Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», Τεχνική Σχολή Λάρνακας  

Περισσότερα »
Scroll to Top